Sałatka z łososiem, fetą i żurawiną

    Sałatka z łososiem, fetą i żurawiną

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna i lekka sałatka z łososiem, fetą i żurawiną na letnie, ciepłe popołudnia i wieczory.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • mix sałat
    • 150-200 g wędzonego łososia
    • 3-4 łyżki sezamu
    • pomidory koktajlowe
    • 150 g suszonej żurawiny
    • 200-300 g sera typu feta
    • pieczywo z masłem czosnkowym
    • oliwa z oliwek lub sos winegret

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Umyć i wrzucić sałatę do miski.
    2. Pokroić w plasterki łososia i położyć na sałacie.
    3. Wrzucić sezam na patelnię i prażyć przez 3-4 minuty - do momentu, aż zrobi się złoty (uważaj, żeby go nie przypalić). Jeśli sezam będzie gotowy odstaw go na miseczkę, aby wystygł.
    4. Przekrój pomidorki na pół i połóż na łososiu.
    5. Wrzuć żurawinę i fetę.
    6. Na 5-6 minut włóż pieczywo z masłem czosnkowym do piekarnika na 200 stopni C (sprawdź, czy masło się roztopiło i czy pieczywo jest chrupkie).
    7. Polej sałatkę oliwią z oliwek lub sosem winegret.
    8. Wymieszaj całość.
    9. Posyp całość prażonym sezamem i wszystko wymieszaj.
    10. Podaj pieczywo czosnkowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis