Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

    Grillowy przysmak, czyli chleb nadziewany serem żółtym

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chleb nadziewany serem żółtym - hit sezonu grillowego!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 3-4 ząbki czosnku
    • 100 g masła
    • sól, pieprz
    • świeża bazylia lub oregano (ewentualnie suszone zioła)
    • bochenek chleba (niekrojony)
    • 200 g sera żółtego Gouda

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z masłem, doprawić solą i pieprzem, dodać zioła.
    2. Chleb naciąć wzdłuż i wszerz (tak, aby powstały romby). Należy jednocześnie uważać, aby nie przeciąć spodu bochenka.
    3. W nacięcia głęboko wcisnąć masło czosnkowe i pokrojony w paski żółty ser. Można ułatwić sobie tę czynność – rozcięcia możemy delikatnie rozchylać długim nożem.
    4. Chleb zawinąć w folię aluminiową i zapiekać w temperaturze ok. 180°C przez 20 minut.
    5. Następnie rozwinąć folię i znów włożyć do piekarnika na około 10 minut, do momentu zarumienienia się skórki.
    6. Faszerowany chleb można przygotować również na grillu, należy jednak pamiętać o tym, aby szczelnie owinąć go folią aluminiową, a czas pieczenia dostosować do temperatury i chrupkości, jaką chcemy uzyskać. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis