Sposób przygotowania
Przygotowanie: 1godz.30min. ›
Gotowanie: 15min. ›
Gotowe w: 1godz.45min.
- Podgrzać w małym rondelku 150 ml wody do letniej temperatury. Wrzucić do niej pokruszone drożdże i zamieszać, żeby się rozpuściły. Wsypać mąkę do miski.
- Roztopić masło, a następnie schłodzić je do letniej temperatury. Dodać do mąki wodę z drożdżami, masło, jajko i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na kleiste ciasto.
- Cienko posypać mąką blat kuchenny. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Obrać cebule i pokroić je w drobną kostkę. Surowe mięso lub resztkę pieczeni pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki umyć i osuszyć, oderwać listki i drobno je posiekać.
- Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć, mieszając cebulę i mięso sznyclowe, aż cebula zeszkli się, a mięso lekko zbrązowieje ze wszystkich stron. Jeśli używamy resztek pieczeni, należy dodać je dopiero wtedy, gdy cebula jest już zeszklona i tylko krótko podgrzać.
- Zdjąć patelnię z ognia. Dodać rosół, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku, i wszystko zmieszać.
- Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm na blacie cienko posypanym mąką. Wyciąć z ciasta koła o średnicy 8 cm szklanką lub podobnym naczyniem. W środku każdego z nich ułożyć po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia.
- Rozbić i rozdzielić jajko. Brzegi kół z ciasta posmarować białkiem, koła złożyć na pół, zamykając wewnątrz nadzienie, a brzegi ciasta docisnąć i skleić. Posmarować paszteciki z wierzchu żółtkiem i położyć na blachach. Zostawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia, a potem wkładać blachy po kolei do piekarnika i piec po 15 minut, aż paszteciki staną się złotożółte.
Wszystko o...
Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!
Paszteciki z ciasta francuskiego
Zamiast przygotowywać ciasto drożdżowe, można użyć 300 g gotowego mrożonego ciasta francuskiego. Płat ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i tak rozmrozić. Obrać 3 cebule i drobno posiekać. Drobno pokroić 1 pęczek szczypiorku. Pokroić w kostkę 250 g wieprzowiny i przysmażyć na ostrym ogniu z 2 łyżkami oleju. Do gorącego mięsa na patelni wrzucić cebulę, szczypiorek, 20 g masła, 2 łyżki mąki, 150 g gęstej śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszać i krótko zagotować. Rozwałkować płat ciasta, wykroić koła, napełnić nadzieniem, skleić, posmarować żółtkiem i upiec.