Bawarskie paszteciki

    Bawarskie paszteciki

    3polubienia
    1godz.45min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Paszteciki nadziewane mięsem i ziołami, podane z sałatą, będą wybornym daniem głównym. Warto kilka zamrozić. Rozmrozimy je i szybko podgrzejemy w piekarniku, kiedy przyjdą goście, a my nie będziemy mieli co im podać.

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pasztecików

    • Ciasto
    • 42 g drożdży
    • 500 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 120 g masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • Nadzienie
    • 2 białe cebule
    • 150 g surowej wieprzowiny na kotlety lub resztek pieczeni
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 2 łyżki rosołu
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko do posmarowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Podgrzać w małym rondelku 150 ml wody do letniej temperatury. Wrzucić do niej pokruszone drożdże i zamieszać, żeby się rozpuściły. Wsypać mąkę do miski.
    2. Roztopić masło, a następnie schłodzić je do letniej temperatury. Dodać do mąki wodę z drożdżami, masło, jajko i sól. Całość wyrobić mikserem z końcówkami do zagniatania na kleiste ciasto.
    3. Cienko posypać mąką blat kuchenny. Energicznie zagniatać i uderzać ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Włożyć je z powrotem do miski, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.
    4. Obrać cebule i pokroić je w drobną kostkę. Surowe mięso lub resztkę pieczeni pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki umyć i osuszyć, oderwać listki i drobno je posiekać.
    5. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć, mieszając cebulę i mięso sznyclowe, aż cebula zeszkli się, a mięso lekko zbrązowieje ze wszystkich stron. Jeśli używamy resztek pieczeni, należy dodać je dopiero wtedy, gdy cebula jest już zeszklona i tylko krótko podgrzać.
    6. Zdjąć patelnię z ognia. Dodać rosół, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, majeranek, mieloną paprykę, sól i pieprz do smaku, i wszystko zmieszać.
    7. Nagrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm na blacie cienko posypanym mąką. Wyciąć z ciasta koła o średnicy 8 cm szklanką lub podobnym naczyniem. W środku każdego z nich ułożyć po 1 łyżeczce przygotowanego nadzienia.
    8. Rozbić i rozdzielić jajko. Brzegi kół z ciasta posmarować białkiem, koła złożyć na pół, zamykając wewnątrz nadzienie, a brzegi ciasta docisnąć i skleić. Posmarować paszteciki z wierzchu żółtkiem i położyć na blachach. Zostawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia, a potem wkładać blachy po kolei do piekarnika i piec po 15 minut, aż paszteciki staną się złotożółte.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Paszteciki z ciasta francuskiego

    Zamiast przygotowywać ciasto drożdżowe, można użyć 300 g gotowego mrożonego ciasta francuskiego. Płat ciasta ułożyć na posypanym mąką blacie i tak rozmrozić. Obrać 3 cebule i drobno posiekać. Drobno pokroić 1 pęczek szczypiorku. Pokroić w kostkę 250 g wieprzowiny i przysmażyć na ostrym ogniu z 2 łyżkami oleju. Do gorącego mięsa na patelni wrzucić cebulę, szczypiorek, 20 g masła, 2 łyżki mąki, 150 g gęstej śmietany oraz sól i pieprz do smaku. Zamieszać i krótko zagotować. Rozwałkować płat ciasta, wykroić koła, napełnić nadzieniem, skleić, posmarować żółtkiem i upiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie