Domowy makaron szafranowy

    Domowy makaron szafranowy

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny, świeży domowy makaron, pachnący szafranem i o pięknej barwie. Można go użyć do lasagne, albo zrobić z niego tagliatelle i podać z ulubionym sosem.

    Składniki
    ilość sztuk: 450 g świeżego makaronu (tagliatelle na 4-5 os., lasagne na 6-8 os.)

    • szczypta szafranu w nitkach
    • 2 łyżki gorącej wody
    • 300 g mąki pszennej (lub typ 00), plus trochę do posypania stolnicy
    • 3 duże jajka
    • szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. suszenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Szafran moczyć w gorącej wodzie przez 30 minut.
    2. Mąkę wysypać na drewnianą stolnicę (lub marmurowy blat kuchenny), tworząc kopczyk. Na środku zrobić zagłębienie i wbić w nie jajka. Dodać szczyptę soli i szafran wraz z wodą, w której się moczył.
    3. Za pomocą widelca roztrzepać jajka, zagarniając szafran i po trochę mąki. Stopniowo zagarnąć całą mąkę i wymieszać z jajkami na luźne ciasto.
    4. Teraz można użyć szpatułki i zagarniając ciasto, wymieszać je dokładnie, aż się zagęści. Dzięki szpatułce, ciasto nie będzie się kleić do rąk, a ciasto szybciej połączy się w jednolitą masę. Jeśli ciasto wyjdzie za twarde, należy dodać wodę, po 1 łyżce na raz.
    5. Kiedy z ciasta powstanie już kula, należy zacząć je wyrabiać rękoma. Kulę spłaszczyć, rozciągnąć, a następnie złożyć placek ciasta na pół do środka chwytając za górną część. Obrócić o 45 stopni i powtórzyć proces.
    6. Wyrabiać przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i miękkie.
    7. Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut do 1 godziny.
    8. Rozwałkować ciasto za pomocą maszynki do makaronu lub za pomocą wałka.
    9. Gdy używamy wałka...

    10. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i rozwałkować 5-6 razy. Obrócić ciasto o 45 stopni i znów rozwałkować 5-6 razy. Powtarzać proces wałkowania i obracania, aż ciasto będzie mieć jednakową grubość na całej powierzchni.
    11. Makaron do lasagne: rozwałkować ciasto na grubość 1 mm, a następnie za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego. Przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i odstawić (aby wyschło) na ok. 30 minut. Jeśli ciasto jest bardzo cienkie nie będzie go trzeba podgotować przed użyciem.
    12. Tagliatelle: rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Porządnie posypać mąką stolnicę, a następnie zwinąć ciasto w luźny rulon. Pokroić rulon na plasterki szerokości 7 mm. Szybko rozwinąć ruloniki ciasta i przełożyć na posypaną mąką ściereczkę. Porządnie posypać mąką, aby się nie posklejały. Odstawić na około 30 minut, aby makaron wysechł. Gotować w mocno osolonym wrzątku przez 3-5 minut.
    13. Tagliolini: Wszystko robimy dokładnie tak, jak przy tagliatelle, ale rulon kroimy na plasterki szerokości 3 mm.
    14. Pappardelle: Wszystko robimy dokładnie tak, jak przy tagliatelle, ale rulon kroimy na plasterki szerokości 2, 5cm.
    15. Gdy używamy maszynki do makaronu...

    16. Podzielić ciasto na 3 równe części. Wziąć pierwszą część, lekko spłaszczyć i przepuścić przez najszerszy otwór w maszynce do makaronu. Posypać mąką, złożyć jak książkę i powtórzyć czynność 3-4 razy, za każdym razem posypując mąką i składając ciasto jak książkę. Kiedy ciasto będzie gładkie, będzie mieć równy kształt i przestanie się kleić - możemy przejść do kolejnego punktu.
    17. Teraz należy przepuścić ciasto jeden raz przez średni otwór w maszynce, a następnie przez prawie najmniejszy otwór (również 1 raz). Te czynności oczywiście powtarzamy z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
    18. Lasagne: po wykonaniu powyższych kroków, mamy 3 długie kawałki ciasta. Aby wykonać makaron do lasagne, należy przeciąć długi pas ciasta na pół i przepuścić przez najcieńszy otwór w maszynce do makaronu. Powstanie bardzo długi i cienki pasek makaronu. Ułożyć na ściereczce posypanej mąką. Czynności powtórzyć z pozostałymi kawałkami ciasta aby otrzymać 6 długich pasków makaronu.
    19. Za pomocą gładkiego radełka lub noża pokroić na prostokąty równe wymiarom używanego naczynia żaroodpornego i odstawić aby wyschło na ok. 30 minut. Po tym czasie użyć do lasagne. Tego ciasta nie trzeba wcześniej podgotować!
    20. Tagliolini, tagliatelle lub pappardelle: Ciasto musi być nieco grubsze, więc przepuszczamy je tylko przez prawie najcieńszy otwór w maszynce (nie ten zupełnie najcieńszy!). Następnie każdy płat ciasta należy przekroić na pół.
    21. Na maszynkę do ciasta założyć odpowiednią przystawkę, do tagliatelle, tagliolini lub pappardelle. Włożyć początek ciasta do maszynki i jedną ręką kręcić korbką maszynki, a drugą zbierać makaron z niej wychodzący, aby się nie porwał.
    22. Delikatnie przełożyć na ściereczkę posypaną mąką i posypać jeszcze mąką, aby się nie posklejał. Odłożyć na 30 minut, aby makaron wysechł, a następnie gotować w dużej ilości osolonej wody przez 3-5 minut.

    Makaron na zapas?

    Jeśli nie zamierzasz od razu zużyć makaronu, najlepiej wysuszyć go przez noc, posypując wcześniej porządnie mąką. Gdy makaron całkiem wyschnie, zrobi się sztywny. Należy go wtedy przełożyć do papierowej torebki i zużyć w ciągu kilku dni.

    Szafran

    Zamiast szafranu w nitkach można użyć szafranu w proszku w ilości 0,125 g.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis