Sugo di pomodoro - czyli włoski sos pomidorowy

    (3)

    Autentyczny włoski sos pomidorowy, pachnący czosnkiem i bazylią. Najlepiej smakuje z makaronem, na pizzy albo z kluskami typu gnocchi.


    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula lub 2 szalotki, drobno posiekana
    • 4 ząbki czosnku (przekrojone na pół lub drobno posiekane)
    • 800 g passaty pomidorowej
    • świeża bazylia
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Rozgrzać oliwę na patelni na małym ogniu. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć aż cebula się zeszkli.
    2. Dodać passatę, sól i listki bazylii; wymieszać. Przykryć i gotować na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Na koniec można wyjąć czosnek (jeśli dodaliście przepołowione ząbki), a tuż przed podaniem można dodać więcej bazylii.

    Zobacz jak to zrobić!

    Włoski sos pomidorowy
    Włoski sos pomidorowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis