Topinambur na słodko-kwaśno

    Topinambur na słodko-kwaśno

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Topinambur w słodko-kwaśnej zalewie. Gotowy po tygodniu. Można go zużyć do sałatek, kanapek, albo pogryzać jako przekąskę.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 kg topinambura
    • 50 ml białego octu winnego
    • 150 g cukru
    • 150 ml wody
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 goździki
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
    • ½ łyżeczki nasion selera
    • ½ łyżeczki mielonej gorczycy
    • ¼ łyżeczki kurkumy
    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
    • 1/2 dużej słodkiej cebuli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Przygotować dużą miskę z zimną wodą i sokiem z cytryny.
    2. Umyć i wyszorować topinambur (można oskrobać). Jeśli bulwy są duże, przekroić je na pół lub na ćwiartki. Włożyć do miski z wodą i sokiem aby nie sczerniały.
    3. Ocet, cukier, wodę i przyprawy wymieszać w garnku i zagotować. Pozostawić do schłodzenia do temperatury pokojowej.
    4. Cebulę obrać i pokroić w grube plastry.
    5. Gotować topinambur i cebulę w garnku z wrzącą wodą przez 1 minutę. Odcedzić.
    6. Przełożyć odcedzony topinambur z cebulą do czystego naczynia (szklanego lub plastikowego, bez dodatków metalowych). Ugnieść na dnie.
    7. Zalać zalewą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone.
    8. Przykryć i przechowywać w lodówce. Mieszać 1-2 razy dziennie. Topinambur będzie gotowy za co najmniej 1 tydzień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis