Pieczony topinambur

    Pieczony topinambur

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jeśli zastanawiacie się jak wykorzystać popularny ostatnio topinambur - zróbcie z niego frytki! Są proste i smaczne. Idealne, żeby się przekonać jak pyszny jest topinambur.

    EatMe Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g topinamburu
    • 2 łyżki oliwy
    • sól
    • ewentualnie przyprawy (czosnek granulowany, rozmaryn, papryka)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Topinambur wyszorować, nie obierać. Osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić w łódeczki.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    3. Topinambur wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą, oprószyć solą (można też ulubionymi przyprawami). Wymieszać.
    4. Piec przez 25-30 minut aż się przyrumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Bardzo mi smakował! - 25 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis