Ajvar - czyli pasta z papryki

    Ajvar - czyli pasta z papryki

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszna pasta z papryki w słoiki. Robię ją w dużych ilościach, a później używam do kanapek albo do różnych potraw jako dodatki. Jest przepyszna!

    apfel Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 6 małych słoiczków

    • 3-3,5 kg czerwonej papryki
    • 2 główki czosnku
    • 1,5 łyżeczki chili
    • 1 szkl. octu
    • 1 szkl. oleju
    • 1 łyżeczka vegety
    • 3 kostki rosołowe drobiowe
    • 1 łyżeczka soli
    • 4 listki laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 małe słoiczki przecierów pomidorowych Pudliszki
    • 1 szkl. cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Paprykę i czosnek mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich wszystkie składniki oprócz przecieru i cukru. Gotujemy 30 minut.
    2. Po tym czasie dodajemy cukier i przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
    3. Gorący ajvar przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis