Tradycyjny kurczak z regionu marche (pollo in potacchio)

    Tradycyjny kurczak z regionu marche (pollo in potacchio)

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 1 listek kleju rybiego
    • 100 g śmietany
    • 100 g czarnych oliwek
    • 1 pierś z kurczaka
    • oliwa extra vergine
    • 1 ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • masło
    • rozmaryn

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Namaczamy, po czym odciskany listek kleju rybiego, do którego dodajemy śmietanę i oliwki (bez pestek) – w ten sposób przygotowujemy mus oliwkowy.
    2. Smażymy kurczaka na oliwie, na której wcześniej podsmażyliśmy rozgnieciony, nieobrany ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
    3. Przelewamy przez sitko oliwę, na której smażyliśmy kurczaka, dodajemy do niej wodę i masło i tak powstały sos gotujemy do zredukowania.
    4. Kroimy pierś z kurczaka i układamy ją na talerzu, nakładając obok łyżkę musu oliwkowego. Polewamy sosem i dekorujemy gałązką rozmarynu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis