Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami

    Bawarski placek drożdżowy ze śliwkami

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten placek jest pyszny, więc osoby, które go spróbowały, chcą go piec już na początku sezonu na śliwki. Warto jednak trochę poczekać, bo pełnię smaku ciasto osiąga wtedy, gdy węgierki są całkiem dojrzałe.

    Składniki
    ilość sztuk: 1  głęboka blacha do pieczenia

    • Ciasto
    • 4–5 łyżek oleju
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 350 g mąki
    • 150–180 ml mleka
    • 1 kostka drożdży
    • 3–4 łyżki cukru
    • 1 torebka cukru waniliowego
    • 1 jajko – według uznania
    • masło do nasmarowania blachy
    • Na wierzch ciasta
    • 5–6 łyżek tartej bułki do posypania
    • 1 i 1/2 kg śliwek węgierek
    • 50 g krojonych migdałów
    • 2–3 łyżki cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Wrzucić olej, sól i mąkę do miski. Wymieszać mleko z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym i ewentualnie z jajkiem. Wlać do miski.
    2. Mieszać 4–5 minut mikserem, aż powstanie elastyczne ciasto. Na koniec zagnieść je jeszcze krótko rękami, uformować w kulę i pozwolić mu wyrastać pod przykryciem około 30 minut w temperaturze pokojowej. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    3. Natrzeć blachę do pieczenia tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli blacha nie jest dość głęboka, brzeg papieru powinien wystawać ponad jej brzeg, by podczas pieczenia sok ze śliwek nie spływał na zewnątrz. Rozwałkować ciasto na blasze i gęsto ponakłuwać widelcem. Posypać ciasto tartą bułką i zostawić na 15 minut, aby rosło.
    4. Umyć śliwki, odcedzić, przeciąć wzdłuż i wyjąć pestki. Połówki znów przeciąć wzdłuż i poukładać na cieście tak jak na zdjęciu. Posypać z wierzchu krojonymi migdałami i odstawić na krótko do wyrośnięcia.
    5. Piec placek 25–35 minut w nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu posypać z wierzchu cukrem i cynamonem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Dobra rada

    Można zrezygnować z krojonych migdałów i posypać ciasto kruszonką z dodatkiem cynamonu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis