Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym

    Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowym

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sos śmietanowo koperkowy idealnie komponuje się z delikatnym mięsem. Ja użyłam ćwiartek z kurczaka ponieważ innego mięsa nie miałam - i dobrze :) Ćwiartki wypłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, natarłam odrobiną soli i podsmażyłam z pokrojoną w kosteczkę małą cebulą. Zalałam wodą i dodałam marchew, pietruszkę oraz mnóstwo przypraw wśród których pierwsze skrzypce grał koperek. Sos dusiłam troszkę ponad godzinę, dodałam śmietanę, zagęściłam mąką ziemniaczaną i podałam z kopytkami bez mąki pszennej. Połączenie delikatnych kopytek wraz z delikatnym mięsem z kurczaka i pachnącym koperkiem sosem śmietanowym to jak dla mnie przepis na smaczny obiad :)

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 ćwiartki z kurczaka (dla każdego po jednej)
    • 1 mała cebula
    • 1 marchew
    • 1 pietruszka
    • po 1/5 łyżeczki ziół prowansalskich, tymianku, imbiru
    • po 3-5 ziarenek pieprzu, kolendry, ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • sól do smaku
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia (może być pszenna)
    • 1 pęczek koperku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Mięso płuczemy, osuszamy, nacieramy odrobiną soli.
    2. Cebulę obieramy, kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z ćwiartkami z kurczaka.
    3. Do mięsa dolewamy wodę, dodajemy obrane i pokrojone w talarki marchew z pietruszką oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok 1 godz. i 15 minut.
    4. Dodajemy śmietanę uprzednio wymieszaną w kubeczku z kilkoma łyżkami gorącego sosu - zapobiegnie to zważeniu się śmietany.
    5. Zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą. Jeżeli sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną to dolewamy ją do sosu po troszeczku i mieszamy, jeżeli sos zrobi się gęsty, więcej mąki już nie wlewamy.
    6. Sos podajemy z kopytkami lub kluskami śląskimi. Smacznego!

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    ekspansja-smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis