Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

    Tagliolini z pistacjowym pesto i czerwoną pomarańczą

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Na pełnoziarnisty makaron
    • 300 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • woda
    • Na sos
    • 120 g pistacji (niesolonych)
    • 45 g soku z pomarańczy
    • oliwa extra vergine
    • 100 g (1 łyżka) startego sera pecorino sardo
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Ugniatamy mąkę z jajkami i solą, dodając odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt twarde.
    2. Formujemy bochenek, zawijamy go w folię i odkładamy na pół godziny do lodówki.
    3. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je. Po rozwałkowaniu posypujemy ciasto dużą ilością mąki, wielokrotnie składamy i tniemy na tagliolini (podłużne paski).
    4. W misce od miksera mieszamy 100 g niesolonych pistacji, 100 g oliwy, sok z pomarańczy, sól i pieprz - całość miksujemy do uzyskania kremu.
    5. Przelewamy krem do miski, w której mieszamy go ze startym serem pecorino.
    6. Gotujemy tagliolini w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Po odcedzeniu mieszamy na patelni z pesto. Przed podaniem dodajemy resztę grubo pokrojonych pistacji i pokrojoną w paski skórkę z pomarańczy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis