Smażona cukinia z serem

    Smażona cukinia z serem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 5 osób

    Plasterki cukinii smażone w panierce z jajka i bułki tartej z parmezanem, a na końcu posypane mozzarellą. Można je jeść bez dodatków, ale smakują świetnie z sosem pomidorowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 60 g bułki tartej wymieszanej z przyprawami (pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
    • 40 g startego parmezanu
    • 1 łyżeczka soli czosnkowej
    • 1 cukinia
    • 5 łyżek oleju
    • 120 g startej mozzarelli
    • 250 g sosu pomidorowego (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W jednej misce roztrzepać jajka, a w drugiej wymieszać bułkę tartą z przyprawami, parmezanem i solą czosnkową.
    2. Cukinię pokroić w cienkie (5 mm) plasterki za pomocą noża lub na mandolinie.
    3. Porządnie rozgrzać olej w dużej patelni na średnim ogniu.
    4. Plastry cukinii zamaczać najpierw w jajku, a następnie w panierce. Układać jedną warstwą na patelni i smażyć na rumiano (ok. 3 minuty).
    5. Odwrócić na drugą stronę i smażyć, aż będą miękkie. Posypać mozzarellą i smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż ser się stopi.
    6. Podawać z ciepłym sosem pomidorowym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Smażona cukinia z serem
    Smażona cukinia z serem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis