Batoniki daktylowo-orzechowe

    Batoniki daktylowo-orzechowe

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Te ciastka będą świetnym i zdrowym prowiantem na wycieczki. Można je również podać do kawy. Warto je wówczas pokryć dodatkowo ciemną polewą.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 forma (28 x 18 cm)

    • 100 g masła
    • 3 łyżki oleju słonecznikowego
    • 40 g brązowego cukru
    • szczypta soli
    • 3 łyżki miodu
    • skórka otarta z 1 pomarańczy
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • 100 g suszonych daktyli bez pestek
    • 75 g łuskanych orzechów włoskich
    • 250 g płatków owsianych
    • 30 g ziaren słonecznika
    • masło do nasmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 180°C. Cienko natrzeć formę masłem. Podgrzewać w garnku masło, olej, cukier, sól, skórkę i sok pomarańczowy, żeby doprowadzić je do wrzenia. Zestawić z ognia i nieco ochłodzić.
    2. Posiekać daktyle i orzechy włoskie, wrzucić do garnka i ochłodzić. Dodać płatki owsiane i wymieszać, żeby całe pokryły się masą.
    3. Całą mieszaninę z garnka wyłożyć do formy i równomiernie rozprowadzić. Posypać ziarnami słonecznika, przygniatając je lekko do orzechowo-daktylowej masy.
    4. Włożyć formę do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć, gdy masa stanie się złotożółta. Studzić w formie przez 15 minut. Ostrym nożem zaznaczyć na powierzchni podział na 16 prostokątnych kawałków.
    5. Wyjąć z formy całkowicie ostudzone ciasto. Położyć na dużej desce do krojenia. Przeciąć wzdłuż zaznaczonych linii podziału. Tabliczki przechowywane w szczelnie zamkniętej blaszanej puszce będą świeże przez tydzień.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis