Proste ciasto jogurtowe

    Proste ciasto jogurtowe

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Proste i szybkie ciasto jogurtowe. Można je przekroić na pół i przełożyć kremem, albo dodać ulubionych owoców.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tortownica 23 cm

    • 375 g jogurtu naturalnego
    • 150 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    • 200 g cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 310 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować tłuszczem i posypać mąką.
    2. Zmiksować jogurt z olejem, cukrem, jajkami, skórką cytrynową i wanilią. Przesiać do środka mąkę, sodę i proszek. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do foremki.
    3. Piec przez 45-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Wyjąc z piekarnika i odstawić na 15 minut, a następnie odkroić nożem od brzegów foremki i zdjąć brzeg tortownicy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis