Tort tęczowy

    Tort tęczowy

    Zapisz do ulubionych
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty przepis na tęczowy tort, który na pewno spodoba się wszystkim gościom. Idealny na urodziny dziecka, ale nie tylko!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tort

    • Tort
    • 700 g miękkiego masła
    • 700 g cukru
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 9 jajek
    • 680 g mąki
    • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki soli
    • 120 ml mleka
    • barwniki spożywcze w 6 kolorach, najlepiej w żelu (czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy)
    • Krem
    • 400 g miękkiego masła
    • 800 g cukru pudru
    • 120 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 170°C. 6 tortownic o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Przygotować ciasto: zmiksować masło z cukrem i wanilią, aż powstanie jasna, kremowa masa. Nadal miksując dodawać jajka po jednym na raz, dobrze miksując po każdym dodaniu.
    3. Do osobnej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać stopniowo do ciasta, stale miksując, aż ciasto będzie jednolite.
    4. Mleko nalać po równo do 6 miseczek. Do każdej miseczki dodać 1 barwnik spożywczy i dobrze wymieszać. Barwniki dodawać po trochu, sprawdzając, czy uzyskany odcień jest odpowiedni.
    5. Ciasto podzielić na 6 równych części. Można je zważyć, a następnie wagę podzielić na 6 i nakładać po tyle do miseczek z barwnikami, ważąc każdą miseczkę osobno. Dobrze wymieszać każdą porcję ciasta z barwnikami, używając za każdym razem czystej łyżeczki, żeby kolory się nie pomieszały.
    6. Przelać każdą porcję ciasta do osobnej tortownicy i wyrównać wierzchy.
    7. Piec przez 20 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czyta. Ostudzić.
    8. Gdy ciasta zupełnie wystygną, odkroić wierzchy nożem z ząbkami, aby wszystkie warstwy były tej samej grubości i były równe.
    9. Przygotować krem: miksować masło przez 5 minut, aż będzie puszyste i jasne. Nadal miksując, stopniowo dodawać cukier puder. Na końcu dodać mleko.
    10. Paterę, na której zamierzamy ułożyć tort, posmarować niewielką ilością kremu. Ułożyć na tym warstwę fioletowego ciasta. Posmarować kremem. Ułożyć niebieską warstwę i znów posmarować kremem. Następnie ułożyć warstwy: zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną, za każdym razem przekładając kremem.
    11. Posmarować cienką warstwą kremu wierzch i boki tortu i wstawić do lodówki, aż krem stężeje (na ok. 30 minut).
    12. Wyjąć tort z lodówki i posmarować resztą kremu. Udekorować wedle upodobania.

    Rada:

    Użycie 6 tortownic skraca nam czas pieczenia ciast, ale jeśli nie masz tylu tortownic, możesz po prostu wyjąć upieczone ciasto, ostudzić foremkę i po posmarowaniu tłuszczem i wyłożeniu papierem do pieczenia - wlać do niej kolejną porcję ciasta.

    Zobacz jak to zrobić!

    Tort tęczowy
    Tort tęczowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis