Jajka zapiekane z wędzonym łososiem

    (3)

    Pyszne śniadanie albo kolacja - jajko zapieczone w kokilce ze śmietaną i wędzonym łososiem. Żółtko jest płynne, więc polecam maczać w nim świeży, wiejski chleb. Pycha!


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 40 ml śmietany (lub 1 łyżka creme fraiche)
    • 1 jajko
    • 4-5 paseczków wędzonego łososia
    • sól i pieprz
    • szczypta świeżego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
    2. Do kokilek nałożyć śmietanę lub creme fraiche - nie powinna zajmować więcej niż połowę kokilki.
    3. Dodać paseczki łososia (można dać więcej lub mniej - w zależności od upodobań).
    4. Oddzielić białko od żółtka jajka. Białko dodać do kokilki, oprószyć solą i pieprzem.
    5. Wstawić kokilkę do foremki do pieczenia i wlać wrzącą wodę do połowy wysokości kokilki. Piec przez 10 minut w 200°C, aż białka się zetną.
    6. Po tym czasie ostrożnie wyjąć foremkę z piekarnika i do kokilki dodać żółtko. Posypać szczypiorkiem i wstawić z powrotem do piekarnika na 1-2 minuty. Żółtko ma być nadal płynne.
    7. Podawać na gorąco.

    Rada:

    Czas pieczenia może być różny dla różnych piekarników. Może też się wydłużyć jeśli wstawimy do piekarnika więcej kokilek, lub jeśli kokilki będą większe lub głębsze. Należy więc pamiętać, że białka powinny być ścięte, ale nie za mocno - dopiero wtedy dodajemy żółtko.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jajka zapiekane z wędzonym łososiem
    Jajka zapiekane z wędzonym łososiem
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (3)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (5)