Jajka pieczone z szynką

    Jajka pieczone z szynką

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jajka zapiekane z szynką, serem i śmietaną w małej brytfannie, dzięki czemu żółtko jest nadal płynne. Można w nich maczać chleb z chrupiącą skórką i podać na romantyczne śniadanie.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • odrobina oleju
    • 80 g szynki, pokrojonej w drobną kostkę
    • 30 g sera o wyraźnym smaku, drobno startego
    • 80-100 ml śmietany
    • 2 jajka
    • sól i pieprz
    • 2 szczypty świeżego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Zagotować wodę w czajniku.
    2. Posmarować olejem niedużą brytfannę z pokrywką. Dodać szynkę, posypać 1 łyżką sera, polać śmietaną, dodać szczyptę pieprzu.
    3. Wbić jajko do miseczki (tak, aby żółtko się nie rozlało) i delikatnie przelać na środek brytfanny. Powtórzyć z drugim jajkiem. Posypać po wierzchu serem i szczypiorkiem, oprószyć solą i pieprzem.
    4. Przykryć brytfannę i postawić w blaszce do pieczenia. Do blaszki nalać wrzątku do wysokości połowy brytfanny.
    5. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 9 minut, a następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 3-6 minut, aż białka się zetną, ale żółtka będą nadal płynne. W zależności od piekarnika całkowity czas pieczenia będzie wynosił 12-15 minut.
    6. Podawać na ciepło ze świeżym wiejskim chlebem do maczania w jajku.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jajka pieczone z szynką
    Jajka pieczone z szynką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis