Pieczony ser brie z karmelizowaną cebulką

    Pieczony ser brie z karmelizowaną cebulką

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ser brie w cieście francuskim, zapiekany z dodatkiem podsmażonych jabłek i karmelizowanej cebulki - to przepyszna przystawka lub elegancki poczęstunek na kolację dla dwojga!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 główka czosnku
    • oliwa z oliwek
    • 50 g masła
    • 1 cebula pokrojona w cieniutkie paseczki
    • 1 jabłko pokrojone w cienkie półplasterki
    • 1 krążek sera Brie (200 g)
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 łyżka stopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ułożyć główkę czosnku na blaszce do pieczenia, odkroić wierzch i skropić oliwą. Piec przez 15-20 minut aż będzie miękki. Odstawić.
    2. W tym czasie na patelni na niewielkim ogniu stopić 50 g masła. Dodać cebulę i jabłko, i smażyć, aż wszystko zmięknie i się skarmelizuje. Odstawić.
    3. Na blaszce ułożyć płat ciasta francuskiego. Na środku położyć krążek sera brie, na wierzch wyłożyć jabłka z cebulą. Poskładać ciasto do środka, sklejając szczelnie. Posmarować po wierzchu stopionym masłem.
    4. Piec w 200°C przez 20-25 minut, aż będzie rumiany. Podawać z wcześniej upieczonym czosnkiem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pieczony ser brie z karmelizowaną cebulką
    Pieczony ser brie z karmelizowaną cebulką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis