Risotto z krewetkami i przegrzebkami

    Risotto z krewetkami i przegrzebkami

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sekretem dobrego risotto z owocami morza jest dobry bulion rybny oraz jak najświeższe owoce morza. Owoce morza i ryż gotuje się osobno, bo ryż wymaga więcej czasu na ogniu i owoce morza stałyby się gąbczaste. Zamiast krewetek i przegrzebków można też użyć kalmarów, małży, albo innych ulubionych owoców morza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Owoce morza
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 250 g przegrzebków
    • 250 g surowych krewetek królewskich, obranych i odżyłowanych
    • sól i pieprz
    • 1 szczypta chili w płatkach
    • 100 ml białego wina
    • 1/2 cytryny
    • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekany
    • Risotto
    • 1 l bulionu rybnego dobrej jakości
    • 30 g masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 szalotka, posiekana
    • 300 g ryżu Arborio
    • 100 ml białego wina
    • 1 łyżka oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

      Przygotować owoce morza:

    1. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać czosnek i smażyć przez 2 minuty. Dodać przegrzebki i smażyć przez 1 minutę, a następnie dodać krewetki i smażyć 3 minuty na dużym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i chili.
    2. Dodać wino i wymieszać, zdrapując przypalone resztki z dna patelni. Lekko zredukować wino aby sos zgęstniał, usunąć czosnek i zdjąć z ognia. Dodać sok z cytryny i połowę natki pietruszki. Odłożyć w ciepłe miejsce.
    3. Przygotować risotto:

    4. Na średnim ogniu w rondelku zagotować bulion.
    5. Na patelni, na małym ogniu stopić masło, dodać 1 łyżkę oliwy, a następnie dodać szalotkę i smażyć aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
    6. Dodać ryż i smażyć przez 3 minuty, aż wchłonie tłuszcz. Mieszać, aby cebulka się nie przypaliła. dodać wino i gotować aż się wchłonie. W razie potrzeby zmniejszyć ogień.
    7. Gdy ryż się upraży (zacznie orzechowo pachnieć), dodać wino i wymieszać. Gdy alkohol odparuje (potrawa nie będzie już pachnieć alkoholem), dodać dodać chochelkę bulionu i gotować, mieszając, aż się wchłonie. Dodać kolejną chochelkę i powtarzać cały proces aż ryż będzie miękki - ok. 15-18 minut. Spróbować, czy jest gotowy.
    8. Na ok. 3 minuty przed końcem czasu gotowania ryżu, dodać owoce morza z sosem z patelni i wymieszać. Gotować w razie potrzeby dodając bulionu.
    9. Zdjąć z ognia, dodać oliwę i resztę pietruszki, wymieszać i odstawić na kilka minut przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis