Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

    Kluski śląskie z mięsnym sosem madziarów

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Świetny pomysł na obiad dla małej, 3-4 osobowej rodziny. Danie mięsno-ziemniaczane z pysznym sosem Madziarów (ja używam Folwark).

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Kluski śląskie
    • 1 kg ziemniaków
    • mąka ziemniaczana
    • 1 jajko
    • Farsz
    • ½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu), zmielone
    • 1 duża cebula, posmażona
    • 3 łyżki sosu Madziarów (np. Folwark)
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

      Ciasto:

    1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
    2. Farsz mięsny:

    3. Ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem Madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem.
    4. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
    5. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki, nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle).
    6. Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia.
    7. Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem.
    8. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Gotuj z Folwarkiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis