Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.
Farsz mięsny:
Ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem Madziarów. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem.
Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki, nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle).
Gotować w posolonej wodzie do wypłynięcia.
Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem.
Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.