Spaghetti z klopsikami wołowymi

    Spaghetti z klopsikami wołowymi

    2polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Różne odmiany „spaghetti z klopsikami” to skądinąd popularne tu czy ówdzie na świecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników, niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • Klopsiki
    • 300 g mielonej wołowiny
    • 75 g średnio przerośniętego wędzonego boczku
    • 1 szalotka
    • 1 żółtko z dużego (L) jajka
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
    • 1/2 łyżeczki soli
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • Sos
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 puszki krojonych pomidorów w soku (po 400 g)
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 łyżeczka bazylii
    • 1 łyżeczka tymianku
    • sól (1-2 łyżeczki do smaku)
    • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki – opcjonalnie, aby nadać sosowi głębszego koloru
    • Dodatkowo
    • 200 g spaghetti
    • sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu
    • świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy
    2. W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy starannie na gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników powinno ich wyjść ok. 15 sztuk.
    3. W głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy klopsiki i obsmażamy intensywnie przez ok. 3 minuty ze wszystkich stron do zarumienienia, aby „zamknąć” mięso. Odsmażone klopsiki wyjmujemy na chwilę z patelni.
    4. Zmniejszamy nieco ogień i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy przez ok. 2 minuty często mieszając, po czym dolewamy krojone pomidory z sokiem.
    5. Przestawiamy patelnię na mały ogień, dodajemy przyprawy – oregano, bazylię, tymianek i ewentualnie słodką paprykę. Solimy nieco do smaku (ostrożnie, więcej soli można dodać później) i wkładamy ponownie klopsiki. Dusimy wszystko powoli pod przykryciem przez 1 godzinę, czasami mieszając. Na koniec sos należy nieco odparować aby się zredukował i zgęstniał.
    6. Podajemy na ciepło ze spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi świeżymi liśćmi bazylii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Moj maz byl zachwycony i ja zhadlam z apetytem. Latwe i szybkie do wykonania danie. - 05 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis