Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami

    Tortilla z polędwicą wieprzową i warzywami

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Marynata
    • 5 łyżek oliwy
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    • Dodatki
    • 300 g polędwicy wieprzowej
    • 1 średni mięsisty pomidor (180 g)
    • 1 mała czerwona cebula (120 g)
    • pęczek świeżej naci kolendry
    • 150 g kukurydzy konserwowej
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 8 niedużych tortilli kukurydzianych
    • kilka liści sałaty (najlepiej lodowej)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. W niedużej misce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: oregano, mielonego kminku, soli oraz ostrej papryki.
    2. Polędwicę kroimy w długie, ale cienkie (ok. 1,5 cm) paski, dokładnie obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
    3. Pomidora kroimy w niezbyt grube paski – pozostawiając skórkę, ale usuwając nadmiar łyka. Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Tak przygotowany pomidor i cebulę oraz kukurydzę i kolendrę mieszamy w misce, dodając również 2 łyżki soku z limonki.
    4. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej paski zamarynowanej polędwicy i smażymy przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.
    5. Na plackach tortilli rozkładamy po liściu sałaty, wymieszane warzywa i paski polędwicy. Ciasno zwijamy - gotowe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis