Barwne kruche ciasteczka

    Barwne kruche ciasteczka

    1polubienie
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    W czasie adwentu dzieci chętnie pieką i zdobią ciasteczka wycinane w różne kształty. Mają dzięki temu wiele zabawy i satysfakcję, że pomagają w przedświątecznych przygotowaniach.

    Składniki
    ilość sztuk: 2  blachy (50 sztuk)

    • Ciasto
    • 400 g mąki i jeszcze trochę do posypania blatu
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    • Do przystrojenia
    • 1 żółtko
    • 2 łyżeczki śmietany
    • wiśnie kandyzowane, siekane migdały i cukierkowa posypka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Usypać stożek z mąki na blacie, zrobić wgłębienie na środku. Pokroić masło w kawałki i włożyć do wgłębienia wraz z cukrem pudrem, jajkiem i solą. Zagnieść, zaczynając od środka, żeby powstało gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce.
    2. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wyłożyć blachy papierem do pieczenia. Posypać blat kuchenny niewielką ilością mąki. Cienko rozwałkować ciasto i foremkami wykroić z niego ciasteczka.
    3. Wykrojone ciasteczka układać na blachach w odstępach 2 cm. Zmieszać w filiżance żółtko ze śmietaną i posmarować ciastka z wierzchu. Przystroić je wiśniami, migdałami i cukierkową posypką. Wkładać blachy pojedynczo do piekarnika i piec ciasteczka 10–15 minut, aż będą złotożółte. Studzić na drucianej podstawce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Dobra rada

    Równie pyszny smak będą miały ciastka, które po upieczeniu zostaną pociągnięte lukrem ze 150 g cukru pudru i 2 łyżek soku cytrynowego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis