Arroz Rojo - ryż meksykański

    Arroz Rojo - ryż meksykański

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ryż meksykański, znany też m.in. jako ryż hiszpański (w USA) czy czerwony ryż (arroz rojo), to jedna z ikon kuchni meksykańskiej. Jest również popularny w Stanach Zjednoczonych, zwłaszcza na południu, aczkolwiek wbrew jednej z nazw nieznany w tradycyjnej kuchni hiszpańskiej. Przygotowuje się go z dodatkiem cebuli, czosnku, chili i pomidorów, choć stosowane są też inne składniki. Cebula, czosnek i sam ryż są najpierw smażone, a potem stopniowo zalewane bulionem i krojonymi pomidorami, czy też sokiem pomidorowym. Wszystko to nadaje ryżowi ciemną, czerwoną barwę, którą można jeszcze pogłębić np. dodatkiem mielonej czerwonej papryki. Smażenie ma też kluczowe znaczenie dla smaku potrawy. Czerwony ryż może być zarówno samodzielnym daniem, jak i dodatkiem czy składnikiem innych (np. do fajitas czy buritos). Jeśli jest podawany samodzielnie, mogą towarzyszyć mu różne dodatki. Ja osobiście podaję go wówczas z czerwoną fasolą i świeżą kolendrą (patrz uwagi pod przepisem).

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 nieduża cebula (120 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 średnia papryczka chili
    • 5 łyżek oliwy
    • 200 g białego ryżu
    • 350 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego)
    • 350 ml soku pomidorowego
    • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki (opcjonalnie dla głębszego koloru)
    • sól (opcjonalnie do smaku)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę i czosnek obieramy z łupinek i wraz z papryczką chili drobno siekamy.
    2. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 5 łyżek oliwy. Wrzucamy na nią cebulę, czosnek i chili. Smażymy ok. 2 minuty do zeszklenia cebuli często mieszając.
    3. Dodajemy ryż, dokładnie mieszając z warzywami oraz oliwą. Smażymy niezbyt intensywnie, przez ok. 5 minut, co pewien czas mieszając, aż ryż stanie się lekko brązowy.
    4. Dolewamy część bulionu i soku pomidorowego, dodajemy ewentualnie słodką paprykę. Dokładnie mieszamy składniki i przestawiamy patelnię na mały ogień. Podgrzewamy powoli pod przykryciem dolewając stopniowo bulion i sok pomidorowy, aż zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż i stanie się on miękki (zwykle ok. 25 minut).

    Rada:

    Czerwony ryż możemy podawać jako dodatek, składnik innego dania, albo samodzielnie. W tym ostatnim wypadku ciekawym urozmaiceniem będzie dodanie do gotowego ryżu odsączonej czerwonej fasoli z puszki, a następnie wymieszanie i podgrzanie wszystkiego przez dodatkowe kilka minut. Czerwony ryż często podaje się ze świeżą natką kolendry, co bardzo korzystnie wpływa i na smak, i na wygląd dania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis