Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

    Warzywa z tofu i makaronem ryżowym

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kolorowe warzywa z tofu - na lekko pikantnie w klimatach kuchni tajskiej. Właściwie, jeśli chcemy, łatwo przygotować wersję mocno pikantną przez prostą zmianę proporcji niektórych składników :) Danie niewątpliwie bardzo zdrowe, a przy tym nie tylko wegetariańskie, ale wręcz wegańskie - dlatego można je podać praktycznie każdemu, niezależnie od dietetycznych upodobań.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 średnie marchewki (250 g)
    • 1/2 średniej żółtej papryki (125 g)
    • 1/2 średniej zielonej papryki (125 g)
    • 150 g rzepy lub kalarepy
    • 100 g pora (dolna i środkowa część)
    • 150 g tofu w kostce
    • średnia 1 papryczka chili
    • kawałek świeżego korzenia imbiru
    • 1 ząbek czosnku
    • 15 g suszonych grzybów mun
    • 100 g pędów bambusa
    • 100 g kiełków fasoli mung
    • kilka łyżek oliwy
    • 75 ml słodkiego sosu chili
    • 150 g makaronu ryżowego (wstążki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (3-4 mm) i długie paski. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wzdłużnie na również względnie cienkie paski (7-8 mm). Rzepę lub kalarepę obieramy i kroimy w niedużą kostkę (ok. 1 cm). Pora kroimy w niezbyt szerokie talarki, a tofu na ok. 1 cm kostkę. Z papryczki chili usuwamy nasiona, a imbir i czosnek obieramy z łupinek. Czosnek i chili drobno siekamy, imbir kroimy w cienkie paski. Grzyby mun cienko kroimy w paski (o ile nie są już pokrojone) i namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 30 minut.
    2. W woku na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy. Wrzucamy czosnek, chili oraz imbir i często mieszając smażymy ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat.
    3. Dodajemy marchewkę, paprykę i rzepę (kalarepę), smażymy intensywnie jeszcze przez ok. 1 minutę nadal często mieszając. Zmniejszamy ogień do średniego, dolewamy do warzyw odrobinę wody i smażymy/dusimy przez 5 minut bez przykrycia, czasami mieszając.
    4. Dodajemy pędy bambusa, kiełki fasoli, odsączone z wody grzyby mun, pora oraz tofu. Mieszamy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i dusimy kolejne 6-8 minut – warzywa powinny pozostać al dente.
    5. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy – zwykle przez kilkuminutowe parzenie lub powolne gotowanie w wodzie (patrz instrukcja producenta), uważając jednak, aby się nie rozgotował. Gotowy makaron po odsączeniu kroimy na krótsze odcinki i dodajemy stopniowo do warzyw z tofu, wraz z odrobiną oliwy. Jednocześnie dodajemy słodki sos chili i wszystko dokładnie mieszamy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis