Fajitas z wołowiny

    Fajitas z wołowiny

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fajitas to w powszechnym odbiorze jedno z bardziej rozpoznawalnych dań kuchni meksykańskiej, choć niektórzy bardziej przypisują je kuchni tex-mex. Tradycyjnie są to cienkie paski (czyli właśnie fajitas) wołowiny, pierwotnie z mostka wołowego, grillowane z warzywami i podane z rozmaitymi możliwymi dodatkami – np. z tortillą, guacamole, żółtym serem, salsą czy ryżem. Można też podać fajitas w tortilli – nadziewając półotwartą tortillę mięsem i warzywami, a więc w formie tacos.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g względnie delikatnej wołowiny (np. rostbef, udziec)
    • Marynata
    • 2 łyżki soku z limonki
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
    • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
    • 5 łyżek oliwy
    • Dodatkowo
    • 1/2 średniej czerwonej papryki
    • 1/2 średniej żółtej papryki
    • 1/2 średniej zielonej papryki
    • 1 średnia czerwona cebula (150 g)
    • sól
    • kilka łyżek oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Wołowinę kroimy na cienkie plastry (ok. 5 mm grubości). W misce mieszamy składniki marynaty i dokładnie obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa. Zawartość miski przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. W międzyczasie warto raz jeszcze przemieszać ze sobą kawałki mięsa i marynatę.
    2. Z kolorowych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niezbyt szerokie paski (do 1 cm). Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości podobnej do pasków papryki.
    3. Na głębokiej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Wrzucamy warzywa i podsmażamy dość intensywnie przez 2-3 minuty, często mieszając. Zmniejszamy nieco ogień i smażymy warzywa jeszcze przez ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając i dodając nieco soli do smaku.
    4. W międzyczasie rozgrzewamy na sucho drugą patelnię – na dość silnym (ale bez przesady) ogniu. Na gorącą patelnię kładziemy paski zamarynowanej wołowiny. Obsmażamy najpierw dość intensywnie z obu stron, potem nieco zmniejszamy ogień. Mięso smażymy łącznie przez ok. 8 minut, podczas których powinno się dość wyraźnie zarumienić.
    5. Wołowinę podajemy na ciepło z kolorowymi warzywami oraz czerwonym ryżem. Dekorujemy świeżą kolendrą.

    Rada:

    Do podania - czerwony ryż (arroz rojo) - pszenna lub kukurydziana tortilla - świeża nać kolendry

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis