Chili con carne z nachos

    Chili con carne z nachos

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Chili con carne oznacza tyle, to „chili z mięsem”. Tym ostatnim najczęściej jest wołowina. W amerykańskim angielskim potrawę tę określa się czasem krótko jako po prostu „chili”. Jest ona jednym z kolejnych klasyków kuchni meksykańskiej oraz teksańskiej. Składa się zasadniczo z papryczek chili, wołowiny, pomidorów i fasoli, dodatkowo doprawiana jest czosnkiem czy kuminem (kminem rzymskim). Ta ostatnia przyprawa warta jest uwagi ze względu na jej bardzo intensywny i charakterystyczny aromat, więc jeśli zdecydujecie się jej użyć, nada potrawie swojej specyficznej, trudnej do pomylenia z czymś innym nuty. Możecie zamiast kuminu wykorzystać również często łączony z wołowiną kminek – ten ma jednak odmienny i mniej intensywny aromat, więc zapewne trzeba go będzie dodać więcej. Chili con carne podaje się często z tartym żółtym serem oraz tortilla chips (pot. nachos). Jako takie może z powodzeniem stanowić samodzielne, i to całkiem sycące danie.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g mielonej wołowiny
    • 1 duża lub 2 małe cebule (200 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 lub więcej papryczek chili (wg upodobań, ostrożnie!)
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 200 g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej z zalewy)
    • 200 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
    • 400 g krojonych pomidorów w soku z puszki
    • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
    • 1 płaska łyżeczka startego kminu rzymskiego (patrz uwagi)
    • sól do smaku (ok. 1 łyżeczka)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mieloną wołowinę dodatkowo siekamy nożem na drobne kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, podobnie jak papryczkę chili.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę razem z czosnkiem i chili podsmażamy przez chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia, często mieszając.
    3. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy przez 8-10 minut, aż mięso się lekko zarumieni, nadal co pewien czas mieszając.
    4. Zawartość patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i kmin rzymski. Wszystko dokładnie mieszamy i przestawiamy patelnię na mały ogień. Dusimy powoli pod przykryciem do miękkości mięsa przez ok. 45 minut. W międzyczasie możemy dodać sól do smaku (ostrożnie, jest już w bulionie), a zdecydowana większość płynu powinna odparować.
    5. Na koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 10 minut.

    Rada:

    Kmin rzymski (kumin) ma bardzo charakterystyczny i niezwykle silny aromat, dlatego należy używać go dość ostrożnie. Można go również zastąpić często stosowanym do wołowiny kminkiem, który ma mniej intensywny, ale też jednak odmienny aromat.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis