Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

    Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjna południowoniemiecka i austriacka sałatka kartoflana. Lekko kwaśna i podawana na zimno lub ciepło pasuje do wielu dań mięsnych, w tym z drobiu, wieprzowiny czy cielęciny. Jako taka jest m.in. nieodzownym dodatkiem do sznycla po wiedeńsku. Wersja poniżej zakłada również osiągniecie dobrego efektu estetycznego, dlatego składniki są wykładane po kolei na salaterkę, a nie bezładnie ze sobą mieszane.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 średnie ziemniaki (ok. 700 g)
    • 1 nieduża czerwona cebula (120 g)
    • ocet z białego wina
    • mały pęczek szczypiorku
    • kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
    • sól
    • pieprz
    • 125 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody na ok. 10 minut.
    2. Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry.
    3. Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku; możemy też skropić octem. Na koniec podlewamy bulionem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis