Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami

    Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Z polędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięsa dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Delikatność tego mięsa skraca czas przyrządzenia dania, ale jeśli ktoś lubi, niech ugotuje taką potrawkę z łopatki, biodrówki czy szynki – one również doskonale pasują do pozostałych składników z przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g polędwicy wieprzowej
    • 1 średnia żółta papryka (250 g)
    • 1 średnia papryczka chili
    • 1 średnia cebula (150 g)
    • 1 ząbek czosnku
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 250 ml bulionu (mięsnego lub warzywnego)
    • 1 puszka krojonych pomidorów w soku
    • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    • czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki)
    • sól
    • duża garść zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Polędwicę oczyszczamy z błonek i łykowatych części; kroimy na cienkie (ok. 1 cm) paski. Paprykę dzielimy wzdłużnie na 3-4 części, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy poprzecznie w również dość cienkie paski. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek po obraniu drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe gałązki, a następnie bardzo drobno siekamy.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez chwilę (ok. 2 minuty) do zeszklenia się warzyw. Następnie kładziemy na patelni paski mięsa i smażymy ze wszystkich stron do lekkiego zarumienienia (2-3 minuty).
    3. Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest już w bulionie!).
    4. Dodajemy pokroją żółtą paprykę i dusimy jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia posypujemy dodatkowo zielonym groszkiem.
    5. Podajemy na ciepło z gotowanym białym ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis