Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka

    Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Przepis wprawdzie nie wegetariański, ale z duuużą ilością kolorowych warzyw i mniejszą chudego i lekkiego mięsa z piersi kurczaka. Będzie bardzo apetycznie i oryginalnie, a przy tym również zdrowo!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g czerwonej kapusty
    • 2-3 łyżki octu
    • 400 g wędzonej piersi kurczaka
    • 75 g zielonych oliwek
    • 1 średnia czerwona papryka (250 g)
    • 2 średnie pomidory (250 g)
    • 150 g kukurydzy konserwowej
    • 1 nieduża czerwona cebula (120 g)
    • kilka łyżek oliwy
    • sól
    • czarny pieprz świeżo mielony

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Z czerwonej kapusty usuwamy twardy głąb, ewentualnie też zewnętrzne liście jeśli nie wyglądają dobrze. Kroimy dość grubo w kostkę/paski (2-3 cm). W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody z dodatkiem łyżeczki soli. Gdy zacznie wrzeć, dolewamy również 2-3 łyżki octu i wrzucamy kapustę. Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut – aby kapusta zmiękła, ale pozostała lekko ale dente. Odcedzamy ją i pozwalamy nieco przestygnąć.
    2. Z piersi kurczaka usuwamy skórę; mięso kroimy w 2 cm kostkę. Oliwki dzielimy wzdłużnie na pół, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą (7-8 mm) kostkę. Pomidory kroimy wzdłużnie na grube plasterki; pozostawiamy skórkę, ale usuwamy ewentualny nadmiar łyka.
    3. Wszystkie składniki mieszamy stopniowo w dużej (głębokiej) misie, przesypując je do smaku solą i pieprzem oraz dolewając kilka łyżek oliwy.
    4. Wymieszaną sałatkę przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby wszystkie smaki dobrze się ze sobą połączyły. Podajemy schłodzoną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis