Cordon bleu (sznycle szwajcarskie)

    Cordon bleu (sznycle szwajcarskie)

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cordon bleu to już właściwie kulinarna klasyka, chociaż narodziło się ponoć nie tak dawno, bo gdzieś w połowie XX wieku w Szwajcarii. Właśnie dlatego w Polsce wiele osób kojarzy tę potrawę pod nazwą sznycli szwajcarskich. Najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 filety z kurczaka (po ok. 250 g, bez polędwiczek)
    • sól
    • czarny pieprz świeżo mielony
    • 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku
    • 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru
    • 2 duże plastry szynki długo dojrzewającej (np. parmeńskiej)
    • kilka plastrów żółtego sera o intensywnym smaku
    • 1 jajko
    • bułka tarta
    • olej rzepakowy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Filety z kurczaka kładziemy płasko na desce i, zaczynając od grubszej strony, rozcinamy wzdłużnie na dwa cieńsze plastry, jednak tak, aby pozostały połączone jednym z boków. Następnie ubijamy na sznycle o równomiernej grubości.
    2. Sznycle posypujemy solą, pieprzem oraz tymiankiem i cząbrem. Kładziemy plaster szynki oraz ser, po czym składamy na pół pilnując, aby brzegi zostały możliwie szczelnie zamknięte (patrz zdjęcia).
    3. Jajko starannie roztrzepujemy. Zawinięte sznycle obtaczamy dokładnie najpierw w jajku, a potem w bułce tartej.
    4. Na patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy tyle oleju, aby utworzył warstwę głębokości kilku milimetrów. Wkładamy panierowane sznycle i smażymy po 3-4 minuty na stronę, aż staną się złoto-brązowe.
    5. Podajemy na ciepło, najlepiej z gotowanymi warzywami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis