Wegetariańskie gołąbki z kaszą

    Wegetariańskie gołąbki z kaszą

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gołąbki to niezwykle popularna w Polsce potrawa, jednak zazwyczaj zawiera w swoim składzie mięso. Ale nie musi tak być, nawet jeśli co do zasady jesteśmy zdeklarowanymi mięsożercami. Poniżej przepis na gołąbki bez mięsa nie tylko smaczne, jak również bardzo zdrowe i doskonale wyglądające.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 100 g pęczaku
    • 125 g marchewki
    • 125 g selera
    • 125 g pieczarek
    • 125 g pora (dolna i środkowa część)
    • 1 łyżeczka cząbru
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 1 łyżeczka natki pietruszki
    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 średnia kapusta (biała, włoska, pekińska – wg upodobań)
    • 250 ml bulionu warzywnego - wg osobnego przepisu lub z kostki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Pęczak gotujemy stosownie do instrukcji na opakowaniu, jednak o kilka minut za krótko, aby nie był w pełni ugotowany. Odcedzamy i pozwalamy nieco przestygnąć.
    2. Marchewkę i seler obieramy, po czym ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarki dokładnie płuczemy i tniemy na cienkie słupki/zapałki. Por kroimy w cienkie (kilka mm) półtalarki.
    3. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Wkładamy marchewkę, seler, pieczarki i por. Smażymy dość intensywnie przez 2-3 minuty często mieszając.
    4. Podsmażone warzywa oraz pęczak wkładamy do dużej misy. Składniki dokładnie mieszamy dodając również sól, pieprz, cząber oraz natkę pietruszki.
    5. Z kapusty oddzielamy ostrożnie ok. 8 liści (jeśli te całkiem zewnętrzne są w złym stanie, odrzucamy je). Z ich podstawy wycinamy najbardziej łykowaty fragment, a niezależnie od tego rozbijamy lekko tłuczkiem twarde części znajdujące się w pobliżu podstawy liścia. W dużym garnku zagotowujemy przynajmniej 2-3 litry wody. Liście, najlepiej pojedynczo, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby nieco zmiękły.
    6. Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia.
    7. Gołąbki układamy w głębokiej patelni i podlewamy bulionem warzywnym. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy powoli pod przykryciem przez 30-40 minut. W tym czasie gołąbki powinny wchłonąć większość płynu z patelni. Gotowe podajemy na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis