Kaczka na czerwonej kapuście

    Kaczka na czerwonej kapuście

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kaczka na czerwonej kapuście, czy też z czerwoną kapustą, to skądinąd popularne danie występujące w rozmaitych wariacjach. Często jest to kaczka smażona, ewentualnie smażona i zapiekana, choć istnieją też jak najbardziej połączenia czerwonej kapusty z kaczką pieczoną. My skupimy się na tej pierwszej opcji, zaś kapustę udusimy z dodatkiem soku pomarańczowego oraz świeżego rozmarynu. Będzie więc lekko słodko, a właściwie słodko-kwaśno – to akurat bardzo dobre towarzystwo dla kaczki. Ja osobiście mam w zwyczaju podawać tę potrawę uzupełnioną dodatkowo o pieczone ziemniaki, z, a jakże, rozmarynem. W gruncie rzeczy to proste do przygotowania danie z niewyszukanych składników. Wymaga nieco cierpliwości, gdyż kapusta dusi się w granicach półtorej godziny, jednak w tym czasie potrzebna jest tylko minimalna ingerencja. Pomimo prostoty, to również danie efektowne i z wyglądu i smaku, a więc nada się i na co dzień, i na bardziej wyszukane okazje.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 600-700 g czerwonej kapusty
    • 500 ml soku pomarańczowego
    • 1 łyżka octu
    • sól
    • 8 łyżeczek cukru
    • czarny pieprz świeżo mielony
    • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
    • 2 piersi z kaczki (po 250-300 g)
    • kilka łyżek oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy do głębokiej patelni lub garnka z nieprzywierającą powłoką.
    2. Do kapusty dolewamy połowę soku pomarańczowego, ocet, posypujemy solą (ok. 1 łyżeczki), częścią cukru oraz szczyptą pieprzu. Na dno naczynia wkładamy rozmaryn. Zagotowujemy, mieszamy, po czym przykrywamy naczynie i dusimy zawartość powoli na małym ogniu do miękkości kapusty (ok. 1,5 godziny). W międzyczasie dodajemy resztę soku i cukru, w razie potrzeby również nieco wody.
    3. Pod koniec duszenia kapusty przygotowujemy kaczkę. Usuwamy ewentualny nadmiar skóry, a pozostałą nacinamy głęboko, ukośnie w kratkę. Solimy, posypujemy pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut.
    4. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy nieco oliwy – więcej jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony skóry, a potem tak samo długo od strony mięsa.
    5. Podsmażoną kaczkę umieszczamy niezwłocznie w rozgrzanym do 180 stopni C (termoobieg) piekarniku, skórą do góry. Zapiekamy przez 15 do 20 minut zależnie od grubości mięsa.
    6. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu przez kilka minut odpocząć, po czym kroimy na cienkie plastry. Pozostawiamy jeszcze na chwilę, aby ewentualnie puściło nadmiar soków, po czym podajemy z kapustą oraz przygotowanymi również w międzyczasie pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis