Pikantna baranina w chlebie pitta

    Pikantna baranina w chlebie pitta

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Ciepła pitta wypełniona pikantną baraniną i kruchą sałatą to północnoafrykański przepis na szybki i smaczny lunch. Chudą baraninę smaży się z czosnkiem, imbirem, sosem harissa i miętą, aby uzyskać oryginalny smak.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 pełnoziarniste chlebki pitta
    • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
    • 400 g udźca lub karkówki baraniej, bez kości, okrojonego z tłuszczu i pokrojonego w cienkie plastry
    • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
    • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru
    • 2 łyżki sosu harissa
    • 4 łyżki grubo posiekanej świeżej mięty lub kolendry
    • 4 łyżki niskotłuszczowego jogurtu
    • Sałatka z ogórka
    • 100 g kruchych liści sałaty, porwanych na kawałki
    • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plastry
    • ogórek (kawałek długości 7,5 cm), pokrojony w kostkę
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Najpierw przygotować sałatę i chlebki pitta. Wymieszać w salaterce liście sałaty z czerwoną cebulą i ogórkiem. Skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać. Ostrym nożem rozkroić pitty z jednej strony, tak, aby utworzyć kieszonki. Odłożyć.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Rozgrzać mocno wok lub patelnię o grubym dnie i rozprowadzić oliwę. Dodać mięso, czosnek i imbir, smażyć przez 4–5 minut do zrumienienia. Dodać sos harissa i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Maksymalnie zmniejszyć ogień. Mięso nie może się dalej smażyć, ale nie powinno też stygnąć.
    3. Pitty ułożyć na ruszcie w piekarniku i piec po obu stronach po minucie, żeby dobrze się rozgrzały. W tym czasie zwiększyć ogień pod mięsem, dodać miętę lub kolendrę i delikatnie wymieszać składniki.
    4. Rozdzielić mięso i sałatę na cztery pitty, każdą porcję polać łyżką jogurtu i podawać gorące.

    Inne propozycje

    • Jeśli nie mamy północnoafrykańskiego sosu harissa – możemy użyć sosu chili albo kilku kropel sosu Tabasco. Albo, jeśli taki dodatek byłby zbyt ostry, można dodać po prostu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. * • Znakomitym dodatkiem do tego dania jest cieciorka. Należy wówczas użyć tylko 250 g mięsa i dodać 400 g cieciorki z puszki, opłukanej i odsączonej, razem z sosem harissa w punkcie 2. Można także przygotować danie wegetariańskie – w ogóle bez mięsa. Wystarczy usmażyć czosnek i imbir z cieciorką, a potem dodać sos harissa i miętę. Wnętrze chlebków pitta przed nałożeniem farszu można wtedy nasączyć humusem. * • Można też baraninę i sałatę zawinąć w tortille.

    Zalety

    • 100 g baraniny zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na cynk, pierwiastek niezbędny w procesach wzrostu, rozmnażania i istotny dla układu odpornościowego. Cynk bierze także udział w uwalnianiu z trzustki insuliny, która kontroluje stężenie glukozy we krwi. * • Pełnoziarnisty chlebek pitta zawiera ponad dwukrotnie więcej błonnika niż taki sam kawałek białej pitty, dostarcza także organizmowi więcej witamin z grupy B. * • Skropienie sałaty sokiem z cytryny nie tylko korzystnie wpływa na jej smak, ale zwiększa zawartość witaminy C.

    Jedna porcja zawiera:

    ✓✓✓ B1, B6, B12, E, niacyna, cynk * ✓✓ C, kwas foliowy, żelazo * ✓ B2, wapń, potas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis