Polędwica wieprzowa „na zielono”

    Polędwica wieprzowa „na zielono”

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    To danie atrakcyjne i smakiem i wyglądem, więc na pewno nadaje się na wiele szczególniejszych okazji. Z drugiej strony składniki i sposób przygotowania są dość proste – chociaż warto sensownie zgrać ze sobą równoległe przetwarzanie poszczególnych składników. Również potrzebny na to czas nie zwala z nóg. Dlatego nada się także ot tak po prostu na co dzień, nawet dla osób nie narzekających na nadmiar czasu.

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • mały brokuł (350 g, bez łodygi i łyka)
    • 150 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
    • masło
    • sól
    • czarny pieprz świeżo mielony
    • 250 g pieczarek
    • 1 łyżka oliwy
    • polędwica wieprzowa (450 g)
    • 250 g brukselki
    • 1 gruszka
    • kilka rzodkiewek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy na dość miękko przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy i blendujemy na jednolity mus z dodatkiem bulionu, 1 łyżeczki masła oraz soli i pieprzu do smaku.
    2. Pieczarki dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki zależnie od wielkości grzybów. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy po 1 łyżce masła i oliwy. Wrzucamy pieczarki i smażymy dość intensywnie przez ok. 8 minut na złoty kolor.
    3. W międzyczasie przygotowujemy polędwicę. Nacieramy ją solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy, na których obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron mięso – przez ok. 5 minut na złoto lub jasno brązowo.
    4. Obsmażone mięso niezwłocznie przekładamy do brytfanny (najlepiej już rozgrzanej) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C (termoobieg). Zapiekamy od 15 do 20 minut w zależności od tego jaki stopień wypieczenia chcemy uzyskać (patrz uwagi wprowadzające).
    5. Brukselkę gotujemy w dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, bez przykrycia, przez kilka do kilkunastu minut do względnej miękkości (al dente), ale ostrożnie, by jej nie rozgotować. Gruszkę i rzodkiewkę kroimy w plasterki.
    6. Gotową polędwicę wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej kilka minut, aby „odpoczęła”. Kroimy na dość cienkie plastry, sprawdzamy czy nie upuści jeszcze nadmiaru soków i podajemy razem z pozostałymi składnikami – musem brokułowym, pieczarkami, brukselką, rzodkiewką i gruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis