Królik po myśliwsku (kuchnia portugalska)

    Królik po myśliwsku (kuchnia portugalska)

    1polubienie
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych przypraw. Ja lubię go nie tylko dlatego, że po prostu mi smakuje, ale również za prostotę. Nie ma wiele przesady w stwierdzeniu, że wystarczy pobieżnie pokroić kilka składników, włożyć do brytfanny, posypać ziołami, przykryć i… zapomnieć na 90 minut, podczas których będą przebywać w piekarniku. No, jeszcze gdzieś po drodze warto ugotować ziemniaki :) Pewne jest jednak, że brak czasu rzadko będzie w przypadku tej potrawy trafną wymówką…

    DominikCyrylStajnbart Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia tuszka królika (1,2 kg)
    • 600 g średnich pomidorów
    • 2 średnie cebule (po 150 g)
    • 200 g wędzonego boczku
    • 10 ząbków czosnku
    • kilka liści laurowych
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • masło
    • sól
    • pieprz
    • tymianek
    • 200 ml (pół)wytrawnego czerwonego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Dzielimy królika. Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Pomidory kroimy wzdłużnie na ćwiartki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Cebule obieramy i kroimy tak samo jak pomidory. Boczek kroimy w dość cienkie plasterki.
    2. Na dnie dużej brytfanny kładziemy czosnek, liście laurowe i natkę pietruszki. Następnie wykładamy kawałki królika i przykrywamy je boczkiem. Mięso obkładamy pomidorami, cebulą i 2 łyżkami masła, w międzyczasie przesypując wszystkie składniki dość obficie solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec podlewamy winem.
    3. Brytfannę szczelnie przykrywamy (pokrywką lub folią aluminiową) i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C (termoobieg) piekarnika. Pieczemy przez 90 minut.
    4. Królika podajemy na ciepło z warzywami, sosem i ziemniakami – gotowanymi i polanymi masłem lub na nim podsmażonymi.

    Rada:

    Do podania gotowane ziemniaki polane roztopionym masłem lub na nim podsmażone.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis