Placuszki z liśćmi rzodkiewki i sałatą z gruszką i kolendrą

    Placuszki z liśćmi rzodkiewki i sałatą z gruszką i kolendrą

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie marnuj jedzenia z Marco Ghia, szefem Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie.

    Składniki
    ilość sztuk: 15 -20 placków

    • Placuszki
    • 2 jajka
    • ok. 100 ml wody
    • 100 g mąki
    • 50 g parmezanu
    • liście z 30 rzodkiewek
    • oliwa z oliwek
    • Sałata
    • 2 gruszki
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz, oliwa z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego lub miodu
    • 30 g kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Roztrzepujemy jajka z wodą, powoli dodajemy mąkę i parmezan, mieszamy na jednolitą masę.
    2. Blanszujemy liście rzodkiewki we wrzątku przez 30 sekund, potem wrzucamy je do kąpieli w lodzie. Odciskamy, kroimy i dodajemy do masy.
    3. Rozgrzewamy na patelni odrobinę oliwy, na którą później wykładamy łyżką małe porcje ciasta. Smażymy przez kilka minut i wykładamy na papier kuchenny. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na niewielkiej ilości oliwy aż do zrumienienia.
    4. Sałata:

    5. Obieramy gruszkę i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie sczerniała, solą i pieprzem, oliwą z oliwek, doprawiamy octem balsamicznym lub miodem. Kolendrę siekamy i dodajemy do sałatki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis