Niesmowite ciasteczka ryżowe (uczta dla bobasa, bezglutenowe)

    Niesmowite ciasteczka ryżowe (uczta dla bobasa, bezglutenowe)

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasteczka mają na prawdę wyjątkowy smak, są delikatne, kruche i bardzo pyszne i uwaga można się od nich uzależnić ;) Jeżeli do nadzienia użyjecie plasterków banana (moja ulubiona wersja) albo kawałeczków jabłka lub gruszki to takim deserem będziecie mogli się podzielić nawet z bardzo małym dzieckiem (od 1 roku życia), natomiast nadzienie z dżemem na pewno przypadnie do gustu starszym dzieciom i dorosłym (sprawdzałam :)) a także osobom na diecie bezglutenowej i diabetykom.

    Pierunskiemaszkety Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 ciasteczek

    • 160 g kleiku ryżowego
    • 3 łyżki amarantusa ekspandowanego
    • 5 łyżek wiórków kokosowych
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 kostka miękkiego masła
    • 2 łyżki miodu
    • 2 jajka
    • dżem lub owoc do nadzienia (np. banan, jabłko, gruszka, truskawka, mango)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużej misce mieszamy składniki suche tj. kleik, amarantus, wiórki i proszek do pieczenia.
    2. W drugiej misce ucieramy masło z miodem, dodajemy jajka po jednym, a gdy już powstanie jednolita masa wsypujemy składniki suche, miksujemy na małych obrotach aż połączą się w całość
    3. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdym palcem robimy dziurkę, którą napełniamy dżemem lub kawałkami owoców (w przypadku banana najlepiej położyć cały plasterek).
    4. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C na funkcji góra-dół około 20 minut (ciasteczka podczas pieczenia odrobinę się "rozchodzą" ale po przestudzeniu są ok, jeśli jednak zależy wam na super efekcie możecie użyć papilotek do muffinków i przed pieczeniem umieścić w nich kulki z owocem).

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Pieruńskie maszkety

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis