Sos paprykowy

    Sos paprykowy

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Po świętach została mi niewykorzystana, marnie wyglądająca papryka, a że nienawidzę jak się coś marnuje poszperałam w internecie. W oparciu o Okrasę przygotowałam pyszny sos, który można wykorzystać zarówno do łososia, jak i do ryżu i kurczaka, a wykonanie go jest proste jak przysłowiowa budowa cepa.

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 papryka czerwona
    • Pół papryki żółtej
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • Olej (lub oliwa)
    • Przyprawy wg uznania (ja dałam zioła prowansalskie i paprykę słodką)
    • Sól i pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, ząbki czosnku obieramy.
    2. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość kropimy niewielką ilością oleju (lub oliwy) i przyprawiamy solą, pieprzem i innymi przyprawami.
    3. Wkładamy do piekarnika na ok 170 st. C na 15 min.
    4. Gdy warzywa się już pięknie podpieką wyciągamy je i przekładamy do jakiegoś pojemnika, gdzie całość blendujemy.
    5. Sos jest gotowy 😊

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis