Grilowany boczek z karmelizowaną szalotką

    Grilowany boczek z karmelizowaną szalotką

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Arek Dziakowski z Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu poleca na ostateczne pożegnanie zimy.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 łyżka miodu
    • 1 ząbek czosnku
    • 200 g szalotek
    • 100 ml czerwonego wina
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • tymianek świeży
    • 200 g boczku surowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Miód podgrzewamy, dodajemy starty czosnek. Marynujemy w tym boczek przez około dwie godziny.
    2. Smażymy go na grillu lub patelni grillowej około trzy minuty z każdej strony aż do zezłocenia.
    3. Szalotki zalewamy winem. Dodajemy cukier. Redukujemy do uzyskania gęstego sosu. Na końcu dodajemy posiekany tymianek.
    4. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis