Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

    Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca na ostateczne pożegnanie zimy.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g ciecierzycy
    • gałązka rozmarynu
    • ząbek czosnku
    • sól, pieprz
    • 100 g boczku
    • oliwa extra vergine
    • 350 g makaronu (najlepiej penne)
    • pietruszka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Jeśli do przygotowania tego dania używacie suchej ciecierzycy, pamiętajcie, aby wcześniej namaczać ją w wodzie przez minimum 12 godzin (będziecie potrzebować 3 litrów wody na każde 500 g suchej ciecierzycy).
    2. Do garnka o wysokich brzegach wkładamy dobrze umytą ciecierzycę, gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na bardzo małym ogniu.
    3. Używając wyłącznie drewnianych sztućców, sprawdzamy stan ciecierzycy. Kiedy będzie ugotowana, doprawiamy ją solą i pieprzem.
    4. Podsmażamy na patelni boczek, do którego dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz odrobinę oliwy i wody. Podsmażamy przez kilka minut.
    5. W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody, w której gotujemy makaron penne.
    6. Po upływie połowy czasu gotowania odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię z ciecierzycą i boczkiem. Kontynuujemy gotowanie makaronu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody i oliwy.
    7. Po zdjęciu z ognia doprawiamy odrobiną poszatkowanej świeżej natki pietruszki. Zostawiamy na kilka minut (pozwalając na dobre wymieszanie się smaków), po czym podajemy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis