Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym

    Podlaskie przysmaki na wielkanocny stół – babka ziemniaczana z serem żółtym

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne danie na wielkanocny stół!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 keksówka

    • 1,5 kg ziemniaków
    • 150 g boczku wędzonego parzonego
    • 150 g kiełbasy wędzonej
    • 3 jajka
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • sól, pieprz, majeranek do smaku
    • 400 g sera podlaskiego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnym oczku. Odsączyć z nadmiaru wody.
    2. Boczek pokroić w paseczki, kiełbasę w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę i kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszać.
    3. Blaszki "keksówki" wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Układać warstwami, na przemian masę ziemniaczaną i plastry sera. Wierzch babki udekorować paseczkami sera.
    4. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 60 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis