Niezawodne makaroniki

    Niezawodne makaroniki

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Jest to wypróbowany sposób na pyszne ciasteczka o posmaku migdałów i bezy. Kruche z zewnątrz, ale miękkie w środku. (Również ważna cecha makaroników jest tzw. nóżka na samym spodzie). Można je spotkać w krakowskich cukierniach. Bez nadzienia smakują mi najlepiej. Można też dodać ulubiony dżem, np z róży, i składać podstawkami do siebie. Oryginalnie wywodzą się z Paryża i maja nazwę "MACARON".

    Składniki
    ilość sztuk: 140 ciastek

    • 165 g mąki migdałowej
    • 165 g cukru pudru
    • 130 g białek
    • 130 g cukru granulowanego
    • aromat waniliowy lub migdałowy (można pominąć)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C.
    2. Mieszamy mąkę migdałową z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito.
    3. Ubijamy białka z cukrem granulowanym, ze szczyptą soli. Nie musi być na sztywno, im mniej banieczek powietrza, tym gładsze ciasteczka!
    4. Wsypujemy na raz przesianą mieszaninę do ubitych białek i mieszamy kolistymi ruchami, aż powstanie lejąca, jednolita masa (podobna do LAWY).
    5. Przygotowujemy silikonowa matę do pieczenia, (najlepiej z zaznaczonymi kółkami), lub pergamin z narysowanymi kółkami o średnicy 4 cm, w odstępach 1 cm. Matę lub pergamin położyć na tej samej wielkości blasze bez brzegów.
    6. Nakładamy ciasto do woreczka dekoratorskiego, (lub zwykłego plastikowego woreczka, z uciętym rogiem) i pod kątem prostym wyciskamy ciasto, aby niezupełnie wypełnić kółka, bo ciasteczka trochę się powiększą w czasie pieczenia. Powinno wyjść około 120 ciasteczek, jeśli będą 4 cm wielkości. (Ja piekę na macie na 48 ciastek, razy 3).
    7. Wstawić do 1/3 najniższej części nagrzanego piekarnika, na 18 do 20 minut, uważać aby miały kremowy kolor, niezbyt ciemny!

    Rada:

    Jeżeli dodajemy aromat, to najlepiej dodać do ubitych białek, przed wymieszaniem z resztą składników. Nie potrzeba smarować maty lub pergaminu olejem. Ciasteczka łatwo odpadną po lekkim ostudzeniu! Dla liczących kalorie: 1 ciastko = 18 kcal.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis