Pyszna zupa pomidorowa

    Pyszna zupa pomidorowa

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To zupa, którą robię nie tylko w poniedziałek po niedzielnym rosole. Często w środku tygodnia gotuję zupę pomidorową, ponieważ uwielbiam jej intensywny smak. Pomidorówka z ryżem to zgrany duet. Do przyrządzenia tej pysznej zupy używam mięsa z kurczaka, więc troszkę oczek w niej możemy znaleźć - ale bez obawy, po zjedzeniu jednego talerza z pomidorówką nie przytyjemy :)

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 ćwiartka z kurczaka
    • 2 skrzydełka
    • 2 litry wody
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 5-6 ziarenek pieprzu
    • 2 liście laurowe
    • sól do smaku
    • 3/4 koncentratu pomidorowego
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • natka pietruszki
    • 250 gram ryżu basmati
    • 1 litr wody
    • 1 i 1/2 łyżka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy jedną łyżką i stawiamy na małym ogniu.
    2. Warzywa obieramy, kroimy w paski (cebuli nie kroimy) i dodajemy do zupy. Gotujemy ok 1 godziny, po czym dodajemy koncentrat, mieszamy i podgrzewamy jeszcze 5 minut. W razie konieczności doprawiamy do smaku solą i pieprzem ewentualnie 1/2 małą łyżeczką cukru.
    3. Podczas gotowania się bulionu przygotowujemy ryż. Ja używam basmati pakowany po 500 gram (nie ekspresowy w torebeczkach). Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy ryż, sól i gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu się wody ryż gotujemy ok 8-10 minut. Cedzimy i hartujemy zimna wodą.
    4. Sposób podania: nakładamy na talerz kilka łyżek ryżu, zalewamy zupą pomidorową i posypujemy zieloną natką pietruszki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    ekspansja-smaku

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis