żabnica z czarnym ryżem, limonką i orzechami włoskimi

    Arek Dziakowski z Akademii Kulinarnej Whirlpool we Wrocławiu poleca.

    AkademiaKulinarna2016

    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 kawałki żabnicy (ok. 200 g)
    • limonka
    • masło
    • gałązka świeżego rozmarynu
    • sól
    • pieprz
    • 1 szklanka czarnego ryżu
    • 50 g orzechów włoskich (podprażonych)
    • 2 łyżki oleju sezamowego (tłoczonego na zimno)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.
    2. Żabnicę doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy na patelni.
    3. Ścieramy z limonki skórkę, mieszamy z masłem, dodajemy do ryby.
    4. W brytfance układamy rozmaryn. Następnie pieczemy żabnicę około 15-20 minut, aż mięso będzie delikatnie od siebie odchodzić. Pamiętajmy, aby ryby nie przesuszyć!
    5. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w stosunku 2:1.
    6. Siekamy orzechy włoskie (wcześniej podprażamy je na patelni lub w piekarniku, aż się zrumienią), dodajemy do ugotowanego ryżu. Mieszamy z olejem sezamowym.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (3)