żabnica z cukinią

    żabnica z cukinią

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g żabnicy
    • 1 ząbek czosnku
    • 3 szalotki
    • oliwa, sól, pieprz
    • 1 cytryna
    • 4 cukinie
    • 0,1 l białego, wytrawnego wina
    • 3 pęczki bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Myjemy i przygotowujemy żabnicę, po czym delikatnie osuszamy ją papierem kuchennym, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do dużej miski.
    2. Obieramy czosnek i szalotkę, kroimy je na pół i dodajemy do ryby; doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny, po czym marynujemy przez 30 minut.
    3. W tym czasie myjemy i kroimy cukinie na grube plasterki, a następnie na ćwiartki. Rozgrzewamy w garnku 4 łyżki oliwy, dodajemy cukinie i podsmażamy je na małym ogniu, dopóki się nie zrumienią; wtedy odcedzamy je łyżką cedzakową i na razie odkładamy.
    4. Na oliwę, na której smażyliśmy cukinie, wrzucamy rybę w marynacie i podsmażamy ją przez kilka minut, po czym zalewamy ją winem i odparowujemy.
    5. Po odparowaniu dodajemy cukinię i doprawiamy solą, po czym przez kolejne 10 minut gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.
    6. Chwilę przed wyłączeniem ognia dodajemy umytą, osuszoną i pokruszoną rękoma bazylię.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis