Balsamiczne lody z owoców jagodowych

    Balsamiczne lody z owoców jagodowych

    1polubienie
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Przyrządzając niskotłuszczowe lody owocowe, zatrzymamy smak lata. Ten deser zawiera odrobinę octu balsamicznego, a zatem dodatek, który może się nam wydawać nietypowy, bo kojarzy się przede wszystkim z sosem winegret.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g truskawek
    • 250 g malin
    • 200 g jagód
    • 2 łyżeczki octu balsamicznego najwyższej jakości
    • 200 g cukru
    • 150 ml śmietany kremówki, lekko ubitej
    • gałązki świeżej mięty, do dekoracji
    • Sos truskawkowy
    • 450 g truskawek
    • 1–2 łyżeczki cukru
    • ocet balsamiczny
    • czarny pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +30min. mrożenie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Wrzucić truskawki, maliny i jagody do robota kuchennego lub blendera i zmiksować na jednolitą masę. Przecisnąć przez drobne sitko, żeby usunąć pestki oraz skórki jagód. Dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Chłodzić 30 minut.
    2. Podgrzewać cukier i 150 ml wody w małym rondlu na dużym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zagotować bez mieszania i gotować 5 minut, aż powstanie lekki syrop. Wlać do miski żaroodpornej i zostawić, żeby ostygł. Wlać zmiksowane owoce, zamieszać i wstawić do lodówki.
    3. Dodać ubitą śmietanę do mieszanki i wymieszać. Wlać całość do maszynki do robienia lodów i zamrozić według instrukcji. Przenieść do odpornego na mróz pojemnika i przechowywać w zamrażarce co najmniej 2 godziny przed podaniem. Kto nie ma maszynki do robienia lodów, może wlać mieszankę od razu do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na godzinę lub aż stwardnieją przy krawędziach. Ubić, żeby mieszanka zrobiła się jednolita, i włożyć z powrotem do zamrażalnika. Wyjąć po 30 minutach, znów ubić. Powtarzać mrożenie i ubijanie kilkakrotnie, aż lody zrobią się gładkie. Zostawić je wtedy w zamrażalniku na co najmniej 2 godziny.
    4. Przygotować sos. Pokroić truskawki i wrzucić do miski. Posypać cukrem do smaku, dodać trochę octu balsamicznego i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Zamieszać i schłodzić.
    5. Przenieść lody do lodówki na 20 minut przed podaniem, żeby zmiękły. Rozłożyć do misek i polać sosem truskawkowym. Udekorować gałązkami mięty i podawać.

    Inne propozycje

    • Kanarkowe lody tropikalne. Obrać 2 dojrzałe mango i 2 dojrzałe brzoskwinie, usunąć pestki i pokroić na plasterki. Wrzucić do robota kuchennego i zmiksować. Zastąpić ocet balsamiczny łyżką świeżego soku z limonki. Podawać z plasterkami świeżych owoców tropikalnych, takich jak papaja, mango i kiwi.

    Zalety

    • Ten deser z truskawek, malin i jagód jest świetnym źródłem witaminy C, która spełnia bardzo ważną rolę w gojeniu się ran i w naprawie uszkodzonych tkanek. Witamina C wzmacnia też system obronny organizmu oraz jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym zapobiegać niektórym chorobom.

    1 porcja zawiera:

    ✓✓✓ C * ✓ kwas foliowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis