Sałatka w tortilli z serem Morskim

    Sałatka w tortilli z serem Morskim

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszna sałatka w chrupiącej tortilli!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 placki tortilli
    • 3 łyżki miodu
    • 100 g orzechów włoskich
    • połowa mango
    • 6 pomidorów suszonych w oleju
    • 2 garście młodego szpinaku
    • 2 garście rukoli
    • 1 łyżka musztardy sarepskiej
    • 4 łyżki oleju z pomidorów
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 150 g sera Morskiego
    • grubo zmielony pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki.
    2. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły.
    3. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą.
    4. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis