Klopsiki z kaszy jaglanej i brokuła

    Klopsiki z kaszy jaglanej i brokuła

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie, smaczne i zdrowe danie. Żeby podkreślić smak klopsików, podaje je w towarzystwie sosu pomidorowego. Życzę smacznego.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • ok. 300 g ugotowanej kaszy jaglanej
    • ok. 300 g brokuła
    • oliwa
    • 1 cebula
    • 1/4 niewielkiej, czerwonej papryki, drobno pokrojonej
    • natka pietruszki
    • 1 łyżka musztardy (np. dijon)
    • 1 jajko
    • sól, pieprz
    • mąka do panierowania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Kaszę gotuję (wg. zaleceń), brokuły dzielę na małe różyczki, blanszuję 1-2 minuty, całość wystudzę.
    2. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam cebulę.
    3. Mieszam kaszę, brokuły, cebulę, posiekaną natkę oraz paprykę, dodaję musztardę i jajko. Doprawiam solą, pieprzem.
    4. Masę formuję w klopsiki, oprószam mąką i smażę, na niewielkiej ilości oleju.

    Rada:

    Dodatkowo przepis na sos pomidorowy: U mnie słoik własnego wyrobu (ew. 2 puszki pomidorów)
    SKŁADNIKI
    1 cebulka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier-do smaku, odrobina octu balsamicznego, bazylia, oliwa
    PRZYGOTOWANIE: Na niewielkiej ilości oliwy podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, po chwili dodaję czosnek, następnie pomidory. Jeżeli są z puszki, musimy dłużej je przesmażyć, jak własne-to wiadomo :) Całość doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem (niestety polskie pomidory kochają cukier), troszkę octu balsamicznego, suszona (lub świeża) bazylia i gotowe :)

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    kopystką po garach

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis